Nieuws


Grave


Elke donderdagavond sporten leden van Hartclub Grave'Gezelligheid is ook een medicijn

GRAVE - Eén voor één komen ze de kleedkamer van de gymzaal van Laco aan de Stadhouderslaan binnen. Met plezier om weer samen aan de gezondheid te werken. Een gezondheid die veel van de deelnemers in het verleden even in de steek heeft gelaten. Het is er gezellig in de kleedkamer. Laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en er mag gelachen worden. De leidster van de sportgroep, Marion Paters, is al twee jaar de coach van deze groep: “Hiervoor gaf ik les aan hartpatiënten in Mill. Ik heb er een opleiding voor gevolgd. Na een telefoontje uit Grave ben ik hier begonnen”.


Stefan Baeten, lid van de Hartclub: “We bestaan als Hartclub Grave al dertig jaar. De naam is eigenlijk niet meer zo heel precies. We hebben ook leden die kanker hebben (gehad) en diabetici. En ook iemand die er preventief voor zijn gezondheid bij is. Omdat we met een terugloop in leden te maken hebben zouden we er dolgraag leden bij hebben. Je hoeft echt niks te mankeren. Het is gewoon sport, spel en bewegen, ieder op zijn niveau”.

Aan de slag
Tien van de elf leden zijn aan de warming-up begonnen in de ruime sporthal. En inderdaad, elke deelnemer vult de oefeningen op zijn eigen manier in. Er zijn deelnemers die na één rondje wandelen even aan de kant gaan staan. Er is niemand die daar flauw op reageert. “Een soort vrijheid, blijheid”, zegt Marion. “Gelukkig voelt iedereen zich vrij om zijn eigen grenzen aan te geven”. Stefan komt naast me op de bank zitten: “We hebben er graag nog leden bij. Het maakt de groep completer en we kunnen dan ook meer aan teamsporten doen. Eigenlijk is het vreemd dat we niet meer groeien, want ik merk hoe fijn mensen het vinden om op eigen niveau iets aan hun gezondheid te doen. En het gaat al lang niet meer om mensen met hartproblemen. Eigenlijk is iedereen van harte welkom. We zijn nu vooral ook op zoek naar vrouwen. De laatste vrouw die lid was van onze club, tevens voorzitster, is verhuisd. Dus dames, kom eens kijken, draai een proeflesje mee en kom wekelijks een uurtje aan je gezondheid werken. Leeftijd speelt in principe geen rol, maar de leden die we nu hebben zijn allemaal 60+. De oudste is zelfs 88 en is wekelijks aanwezig. Je mag twee keer gratis uitproberen. Sfeer proeven. En dan merk je vanzelf hoe gemoedelijk het er aan toegaat. En onze Marion is een geweldige leidster”.

Op het veld wordt het volleybalnet opgehangen, twee groepen gevormd en met de wedstrijd gestart. Met aparte en leuke spelregels. Er mag gewoon met de handen worden gespeeld, maar er mag ook gevangen worden en de bal mag ook gegooid worden. Best leuk om dit zo te zien.


Wim Bekker


Wim is er als laatste bij gekomen: “Na een hartinfarct ben ik in het CWZ beland. Ik kreeg er, naast de goede verzorging, een stent en na vijf dagen mocht ik weer naar huis. Hierna werd ik zes weken vaste klant op de afdeling cardiorevalidatie. Aan het eind van dit traject kreeg ik van de fysiotherapeut een folder mee. Van de Hartclub Grave. Die belandde in een la en kwam na een ledenactie van de Hartclub, die natuurlijk wel mijn aandacht trok, weer tevoorschijn. Dus maar eens gaan kijken. Ik werd er hartelijk ontvangen en ik mocht meteen meedoen. Zo, in mijn gewone kloffie”. Wim is een vrolijk mens en best gevoelig voor sfeer: “Het was meteen raak. Je hoorde er meteen bij en ik voelde me direct thuis. Aan het eind van het uur hoorde ik van alle kanten: “Tot volgende week, Wim”. Wim Bekker is ook enorm tevreden over de inhoud van het uurtje sport, spel en bewegen: “Marion doet het goed en kan je verantwoord stimuleren. De lesstof bestaat uit een warming-up, een spel en een cooling-down. Het is goed voor jezelf. En gezellig. Een mooi begin om ook de rest van de week eens te gaan wandelen of fietsen. Ik merk dat ik wat soepeler ben geworden en mijn conditie vooruit gaat. Zo zie je maar: “Gezelligheid is ook een medicijn”.

Informatie via de mail: info@hartclubgrave.nl. Of kom op donderdagavond tussen 19 en 20 uur eens vrijblijvend langs in de sporthal aan de Stadhouderslaan in Grave.

Telefoon+31 12 345678908

Bron Arena